Yhdistyksen säännöt

1. Nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Pyöräilyn edistäminen Riihimäen ja Hyvinkään seuduilla ry ja sen kotipaikka on Hyvinkää. 

Yhdistys on perustettu helmikuun  14. päivänä vuonna 2024.


2. Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää polkupyöräilyä sekä toimia polkupyöräilijöiden edunvalvojana Riihimäellä, Hyvinkäällä, Lopella, Hausjärvellä ja Mäntsälässä.  Yhdistys  on pyöräilyn yleishyödyllinen, puoluepoliittisesti sitoutumaton yhdistys, joka edistää kaikkia pyöräilyn alalajeja sekä pyöräliikennettä, pyöräilykasvatusta ja pyöräliikenteen turvallisuutta kaupunki-, maasto- ja taajama-alueilla ympäri vuoden. Yhdistyksen tavoitteena on saada kaikenikäiset liikkumaan ja nostaa pyöräilyn kulkutapaosuutta.

Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys 


Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi, hankittuaan tarvittaessa asianomaisen luvan:

Yhdistys voi kuulua paikallisiin sekä valtakunnallisiin yhteisöihin, jotka liittyvät sen toimintaan tai tukevat sitä. Liittymisestä ja eroamisesta päättää yhdistyksen kokous.


3. Jäsenet

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voidaan hyväksyä henkilö, joka hyväksyy yhdistyksen tarkoituksen sekä säännöt.

Kannattavaksi jäseneksi voidaan hyväksyä yksityishenkilö, yritys tai oikeuskelpoinen yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Varsinaiset jäsenet ja kannattavat jäsenet hyväksyy hakemuksesta yhdistyksen hallitus.

Kunniajäseneksi voidaan kutsua henkilö, joka huomattavasti on auttanut yhdistyksen toimintaa. Päätös kunniajäsenyydestä tehdään yhdistyksen kokouksessa ja sen on saatava vähintään 2/3 annetuista äänistä.

Jäsenen erottamisesta päättää yhdistyksen hallitus. Yhdistyksen hallitus voi erottaa jäsenen, joka ei noudata yhdistyksen sääntöjä, päätöksiä tai on muuten huomattavaksi haitaksi yhdistykselle. Erotetulla on oikeus saattaa asia yhdistyksen kokouksen käsiteltäväksi jättämällä valituskirjelmä hallitukselle neljäntoista (14) vuorokauden kuluttua siitä, kun hän on saanut tiedon erottamisesta.

Jäsen voi erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle. Jäsen katsotaan eronneeksi yhdistyksestä, mikäli hän on jättänyt maksamatta erääntyneen jäsenmaksunsa yli kolmen kuukauden ajan sen erääntymisestä. 


4. Liittymis- ja jäsenmaksu

Varsinaisilta jäseniltä ja kannattavilta jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta erikseen kummallekin jäsenryhmälle päättää syyskokous. Kunniajäsenet eivät suorita jäsenmaksuja.


5. Hallitus

Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu syyskokouksessa valitut puheenjohtaja sekä 2-8 muuta varsinaista jäsentä. Hallitukseen voidaan nimetä 1-4 varajäsentä. 

Hallituksen toimikausi on kalenterivuosi.

Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa keskuudestaan tai ulkopuoleltaan sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii. Hallituksen kokoukset on kutsuttava koolle vähintään 7 vuorokautta ennen hallituksen kokousta. Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä, puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja mukaan luettuna on läsnä.  Äänestykset ratkaistaan ehdottomalla ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa. 

Yhdistys voi myöntää hallituksen jäsenelle eron hänen pyynnöstään.


6. Yhdistyksen nimen kirjoittaminen

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri tai rahastonhoitaja, kaksi yhdessä tai sellainen toimihenkilö yksin, jolle hallitus myöntää nimenkirjoitusoikeuden.


7. Tilikausi sekä toiminnan- tai tilintarkastus

Yhdistyksen toiminta- ja tilikausi on kalenterivuosi. Tilinpäätös ja hallituksen vuosikertomus on annettava toiminnan- tai tilintarkastajille viimeistään kuukautta ennen kevätkokousta. Toiminnan- tai tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa viimeistään kaksi viikkoa ennen kevätkokousta.


8. Yhdistyksen kokoukset

Yhdistyksen kokoukseen voidaan osallistua hallituksen tai yhdistyksen kokouksen niin päättäessä myös tietoliikenneyhteyden tai muun teknisen apuvälineen avulla kokouksen aikana tai ennen kokousta. Yhdistyksen kokous hyväksyy äänestys- ja vaalijärjestyksen.

Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta. Yhdistyksen kevätkokous pidetään maalis-toukokuussa ja syyskokous syys-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo sen aiheelliseksi tai kun 1/10 yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä hallitukselta sitä erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kuukauden kuluessa siitä, kun vaatimus on esitetty hallitukselle.

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä  ja kunniajäsenellä yksi ääni. Kannattavalla jäsenellä on kokouksessa läsnäolo- ja puheoikeus. Yhdistyksen kokouksen päätökseksi tulee, ellei säännöissä ole toisin määrätty, se mielipide, jota on kannattanut yli puolet annetuista äänistä.

Äänten mennessä tasan ratkaisee kokouksen puheenjohtajan ääni, vaaleissa kuitenkin arpa.


9. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään 14 vuorokautta ennen kokousta.

Kokouskutsu on lähetettävä jäsenille sähköpostitse sekä ilmoittamalla yhdistyksen verkkosivulla. Kutsun yhteydessä toimitetaan kokouksen asialista. 


10. Varsinaiset kokoukset

Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus

2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien/tilintarkastajien lausunto

6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille

7. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.


Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus

2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa

3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

4. hyväksytään kokouksen työjärjestys

5. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksujen suuruudet seuraavalle kalenterivuodelle

6. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet

7. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastajaa taikka yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa

8. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.


Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.


11.  Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen

Päätös näiden sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta on tehtävä kahdessa peräkkäisessä vähintään kolmenkymmenen (30) päivän väliajalla pidettävässä yhdistyksen kokouksessa, joista toinen on vuosikokous. Päätös tulee voimaan, jos kummassakin kokouksessa sääntöjen muutosta tai yhdistyksen purkamista on kannattanut vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistö annetuista äänistä.


Sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesityksestä on mainittava kokouskutsussa. Jos yhdistys päätetään purkaa tai se lakkautetaan, on sen jäljelle jääneet varat luovutettava yhdistyksen tarkoitusta edistävään toimintaan. Yhdistyksen purkautuessa varojen käyttötavasta päätetään jälkimmäisessä purkamisesitystä käsittelevässä kokouksessa.